Alcoholvrije wijn zonder kater

Alcoholvrije wijn: wel de wijn, niet de kater

Het is Dry January! Maar dit hoeft niet te betekenen dat je Wijnpaal leeg blijft staan deze maand. Alcoholvrije wijn wordt steeds populairder, in 2019 kwamen er vier keer zoveel alcoholvrije wijnen op de markt dan het jaar daarvoor. Wij proefden er vier die qua looks sowieso een plaatsje in de Wijnpaal verdienen, maar of ze ook lekker zijn…

Faber Sauvignon Blanc

Een alcoholvrije Sauvignon Blanc uit het Duitse wijngebied Mosel. Van alle wijnen die we hebben geproefd, kwam deze qua geur en smaak het dichtst in de buurt van een echte ‘wijnbeleving’ (maar dan zonder kater). Een tikkeltje zoet en daardoor lekker zomers. Heerlijk bij bijvoorbeeld een salade of Aziatische gerechten. Goed gekoeld drinken en de zon erbij denken! Naast Sauvignon Blanc, heb je ook Faber sparkling rosé, sparkling white en chardonnay.

Gall & Gall | Aanbieding: € 4,27 (normale prijs € 5,69) | Andere varianten: Faber Sparkling Rosé, Faber Rosé, Faber Sparkling White, Faber Chardonnay en Faber Cabernet Sauvignon.

Pas Du Tout Riesling

De naam nodigt uit om je hele Wijnpaal te vullen met dit alcoholvrije statement. Maar ‘pas du tout’(=helemaal geen) slaat niet alleen op het ontbreken van alcohol, ook de wijnsmaak is ver te zoeken. Aan de andere kant, doordat deze alcoholvrije wijn niet uitgesproken zoet of droog is, kan hij eigenlijk bij elk gerecht worden gedronken. Als borrelwijn is ‘ie wat saai, in combinatie met een smaakvol gerecht, drinkt deze Pas Du Tout makkelijk weg.

Grape District | € 8,99 | Andere varianten: Pas Du Tout Mousseux

Viverty Sauvignon Blanc

Alcoholvrije wijn wordt vaak geassocieerd met druivensap. Viverty maakt dit vooroordeel gedeeltelijk waar. Als je ‘m door het glas laat walsen en vervolgens je neus erin steekt – en dat moet je gewoon doen bij alcoholvrije wijn – dan herken je de Sauvignon-druif. En ook de eerste slok doet niet onder voor een Sauvignon, maar de nasmaak is zoet en uiteindelijk overheerst de druivensapassociatie. Wél lekker als dessertwijn bij een kaasplankje bijvoorbeeld.

Albert Heijn | € 4,99 | Andere varianten: Viverty Sparkling White, Viverty Chardonnay

Vendanges Mademoiselle

Naast witte wijn, zijn er ook alcoholvrije rode wijnen op de markt. Vendanges Mademoiselle is er zo eentje. Deze rode ‘dame’ is ook nog eens biologisch verbouwd. De wijn doorloopt dezelfde stappen als bij een normaal productieproces, pas aan het eind wordt de wijn gedealcoholiseerd waardoor de wijnsmaak behouden blijft. Althans, dat zou de bedoeling moeten zijn. Wij hebben geen herkenbare wijnsmaak ontdekt. Wel heb je na elke slok het droge mondgevoel dat zo herkenbaar is voor rode wijn én blijft de wijn mooi in het glas hangen. Als doordrinkwijn is deze Mademoiselle niet zo geschikt, maar bij gekruid vlees of een kaasplankje nipt ‘ie lekker weg.

Gall & Gall | Aanbieding  € 4,49 (normaal:  € 5,99) | Andere varianten: Vendanges Mademoiselle Classic (mousserend) en Vendanges Mademoiselle Blanc

Bron: NOS

Meer blogs