5x de lekkerste rosé voor in de tuin

Deze zomer is alles even anders. Alhoewel we allemaal hopen dat de terrassen vanaf 1 juni weer opengaan, zullen we het voorlopig moeten doen met ons eigen terras. Met deze vijf favoriete rosés wordt het deze zomer heerlijk toeven in de tuin.

AIX rosé

De afgelopen zomers stond deze wijn op bijna elke menukaart. En terecht, want je drinkt ‘m lekker weg op een zonnig terras. De wijn komt uit de Provence, op een uurtje rijden van de stad Aix-en-Provence (vandaar de naam). Een zonnig, hooggelegen wijngebied met warme dagen, koude nachten én een stevige mistral. Het ideale klimaat voor het grootbrengen van deze zalmroze zomerfavoriet. De rosé bestaat Grenache (60%), Cinsault (20%) en Syrah (20%) en dat maakt ‘m zeer smaakvol en fris. Wil je even terugverlangen naar die eindeloze avonden bij je favoriete strandtent? Hang dan zeker een voorraadje AIX in de Wijnpaal.

Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels & -webshops – € 14,95

MiP rosé

Ook zo’n terrasklassieker die je doet terugverlangen naar de zomer van 2019, toen je nog hutjemutje op het terras kon zitten met je vrienden. MiP wordt net als AIX grootgebracht in de Provence (MiP staat voor Made in Provence – tja…daar gaat de romantiek) en bestaat uit dezelfde druivensoorten, alleen dan in een andere samenstelling. Cinsault is voor 60% vertegenwoordigd, Syrah en Grenache beide voor 20%. En dat maakt deze wijn met een lichte, limonade-achtige kleur fruitig, fris en zomers.

Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels & -webshops – € 13,50

Huerta del Rey

Een persoonlijke favoriet. Zeker wanneer de semi-transparante fles is beslagen van de kou. Goed koud is ‘ie op z’n lekkerst. Een frisse Spaanse rosé met karakter. Eentje waarbij gegeten mag worden. Bijvoorbeeld tapas, vis of een ander vakantiegerecht. De wijn komt uit de Rueda en bestaat uit – op z’n Spaans – Garnacha Tinto (Grenache) en Ull de Llebre (Tempranillo). Huerta heeft een dieprode kleur waardoor het water je spontaan in de mond loopt. En wanneer je een slok neemt, waan je je direct onder de Spaanse zon.

okhuysen.nl – € 7,-

Chateau La Gordonne

Sta je in de Albert Heijn te staren naar het roséschap en weet je niet wat je moet kiezen? Neem dan de Chateau La Gordonne mee. Vorige week dronk ik ‘m op mijn terras en ik kreeg spontaan zin in de zomer. Een droge, licht getinte rosé uit de Provence. Niet heel uitgesproken van smaak en daardoor een goede doordrinker. Ook lekker in combinatie met lichte gerechten zoals salade of kip.

Albert Heijn – € 6,99 (aanbiedingsprijs)

Copa Sabia Cava Brut Rosé

In de wijnhoek van de Hema is altijd wat lekkers te vinden. Voor de Copa Sabia Cava Brut hou ik standaard een plekje vrij in mijn Wijnpaal Champagne. De Copa Sabia wordt gemaakt ten zuidwesten van Barcelona, in het wijngebied de Pénedes. De wijnstokken staan tussen de Middellandse Zee en de bergen in, een prima plek om op te groeien. Deze mousserende rosé is een feest in je glas én in je mond. De bubbels zijn bruisend en de smaak is subtiel en droog. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de druiven worden handmatig geplukt onder de Spaanse zon.

Hema – € 7,50

Meer blogs