Goed nieuws: wijn & kaas goed voor de hersens

Sodeju, dat is nog eens goed nieuws: onderzoekers aan de Iowa State University hebben data bekeken op zoek naar bepaalde correlaties tussen voedsel- en drankinname en cognitieve achteruitgang. En wat bleek: er bestaat een positief verband tussen het nuttigen van kaas en en het functioneren van de hersenen, en rode wijn en cognitieve functies!

Wij doen dus een vreugdedansje door de kamer, richting de koelkast en Wijnpaal, want dit is wel even een potje topnieuws om het jaar goed mee af te sluiten. Tuurlijk, er zijn kanttekeningen die we zo uit de doeken zullen doen maar eerst proosten we oké?

Eten en drinken voor het goede onderzoeksdoel

Het onderzoek werd in november 2020 gepubliceerd in de Journal of Alzheimer’s Disease en wordt beschreven op de website Science Daily, waar wetenschappelijk nieuws en onderzoeken worden samengevat. Deelnemers werden in verschillende levensfasen gemonitord en hun eet- en drinkgewoonten werden bijgehouden en naast de uitslagen van verschillende cognitieve testen gehouden.

Cheese please

Voor de precieze cijfers zou je het hele rapport moeten lezen, maar Science Daily kan wel melden dat uit het onderzoek blijkt dat kaas een verrassend hoge mate van bescherming biedt tegen ouderdomsgerelateerde cognitieve problemen. Tell us more! Ook op latere leeftijd zou kaas helpen tegen het aftakelen van geheugen, aandacht en concentratie. 

Plop, schenk maar in

En hoe zit het met die rode wijn? Een klein glaasje daarvan bleek ook in verband gebracht te kunnen worden met het verbeteren van cognitieve functies als geheugen, aandacht en concentratie op latere leeftijd. Is dat even het vieren waard! 

Maarrrr…

We zijn natuurlijk allemaal slim genoeg om te weten dat dit niet betekent dat je nu maar elke dag een complete kaasplank met een hele fles wijn moet gaan zitten wegwerken. Maar bewezen zien dat in kleine hoeveelheden deze twee geneugten in het leven niet alleen je humeur maar ook je hersenfunctie goed doen, is natuurlijk een van de beste dingen die de mensheid in 2020 nog kon overkomen!

Bron: favorfav

Meer blogs