Zwoele, zomerse wijntips

Dat wij van Wijnpaal van wijn houden, kan geen verrassing meer zijn. Zodra wij worden uitgenodigd voor een picknick, BBQ of tuinfeestje krijgen wij dan ook vaak het uitzoeken van de wijn als taak. Een goede fles wijn mag immers niet ontbreken tijdens een gezellige zomeravond met vrienden en familie. Om je te helpen met het serveren van een lekker wijntje hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet .

Glaswerk
Hoe goed de wijn ook is, hij smaakt nooit zo goed in een laag, klein glas of een plastic meeneembeker. Het is misschien even wat lastiger qua vervoer, maar geloof ons: in een goed wijnglas smaakt de wijn gewoon écht veel beter. Dit komt doordat de geur goed blijft hangen in een toelopend glas en hierdoor beter in je neus terechtkomt. Bovendien zorgt de dunne rand van het glas dat de wijn op een gerichte plek op je tong landt in plaats van er als een vloedgolf eroverheen spoelt. Bijkomend voordeel: je wijn blijft koeler als je de steel vasthoudt in plaats van het glas zelf.

Rode wijn
Het is een feit dat er in de zomer meer witte wijn of rosé wordt gedronken dan rode. De meeste witte wijnen zijn dan ook een dorstlesser bij uitstek, maar ben je in Frankrijk, Spanje of Italië, dan zal het niemand verbazen dat op menig zonnig terras (gekoelde) rode wijn wordt gedronken. Gelukkig zien we deze wijntrend in Nederland ook steeds vaker. Wist je dat je een lichte soepele rode wijn zelfs kouder kunt serveren dan een lekkere frisse borrelwijn? Probeer dit weekend bijvoorbeeld eens een gekoelde Pinot Noir of Gamay.

Een lekker koel wijntje
Als je een wijn warm serveert smaakt hij slomer, zachter, voller en wat zoeter terwijl hij koud wat frisser en minder zoet smaakt. Het koelen van een fles wijn is dus essentieel bij een warm zomerweekend als deze. Witte wijnen kun je het best serveren tussen de 9 en 12 graden. Optimaal koelen doe je in een wijnkoeler. Dus haal je wijn op tijd uit de Wijnpaal, leg hem nog even in de koelkast en geniet van een heerlijk lange zomerse avond.

Wijntips namens wijnhandel Qualivino

Rosé wijnen
La Croix Bellefeuille ‘Emotion’ 2015
Château Les Donats ‘La Coquille Rosé’ Bergerac 2014
Domaine de Paris – Côtes de Provence 2015
Domaine de la Solitude – Côtes du Rhône 2014

Witte wijnen
Domaine Leclaud – Chardonnay 2014
Dusseau Chardonnay 2015
Il Pumo ‘Sauvignon Malvasia’ Salento 2014
Château de Beaubois – Costières de Nîmes Expression 2015
Dominio de Verderrubi – Rueda 2014

CAVA
Maria Amoros – Brut CAVA

Rode wijnen

Bodega Olvena Tempranillo – Somontano 2014
Il Pumo ‘Primitivo’ Salento 2014
Terres Sauvages – Ventoux 2014
Dominio del Viento Crianza – Rioja 2012

Meer blogs